Váš nákupní
košík
Akce a slevy
až 50%

Alergie na vejce

 Alergie na vejce

  • Mezi velmi častou alergii rovněž patří alergie na vejce. Většinou bývá diagnostikována spolu s jinými potravinovými alergiemi, nejčastěji mlékem (obsahuje velmi příbuznou bílkovinu). Příznaky se objevují přímo po požití vejce (vejce na měkko, vaječné pokrmy), ale může se objevit u některých dětí i po požití vejce použitého jako výrobní surovina (koláče, těstoviny).

 

  • Projevy jsou stejné jako u ostatních potravinových alergií. Některé projevy se mohou vyskytnout jen po pouhém dotyku s kůží. Třeba při šlehání vajec se může kapka dostat na obličej a do očí a vyvolá zánět spojivek a kopřivku. K senzibilaci na vejce může dojít již  v děloze budoucí matky, nebo při kojení (vaječné proteiny požité matkou mohou přejít do mateřského mléka). Senzibilizujícím faktorem může být i používání kosmetických přípravků obsahujících vejce.

 

  • Osoby alergické na peří a výměšky ptáků mohou mít za určitou dobu i alergie na vejce. Kojenec, který má alergii na mléko nebo jehož rodiče či sourozenci mají alergie, by neměl z preventivních důvodů před dovršením 12. měsíce, nebo dokonce 18. měsíce věku, jíst vejce. Pozdější zařazení vajec do stravy pravděpodobně snižuje riziko vývoje alergie na tuto látku. A je třeba se vyvarovat i sušenek a jiných průmyslově připravených pokrmů určených pro kojence, které mohou vejce obsahovat. Alergie na vejce v 50 - 80% případů vymizí kolem 3. roku věku.

 

  • Přetrvávání nebo vznik alergie na vejce v pozdějším věku je horším prognostickým znamením. Je riziko, že alergie už nevymizí. Nicméně pokud alergie přetrvává, týká se většinou pouze čistě vaječných jídel (vajec na nejrůznější způsoby, omelet, sněhových pusinek), zatímco vejce použitá jako pomocná surovina bývají dobře tolerována (koláče, těstoviny). Alergie na vejce musí být vyšetřována každoročně, kvůli zjištění, zda nedošlo k jejímu vymizení. Stejně jako u ostatních alergií, i alergie na vejce usnadňuje vznik jiných, především dýchacích alergií.

  

  • Vaječný bílek je více alergizující než žloutek. Obsahuje víc než dvacet alergizujících proteinů, z nichž mezi hlavní patří ovalbumin, ovomukoid a ovotransferin.

 

  • Žloutek svou alergenicitu tepelnou úpravou ztrácí. Bílkoviny začínají měnit svoje vlastnosti až po 60 ˚C.

 

 
  • Alergie na mléko

 

  • Alergie na laktózu

 

  • Alergie na Vajíčko 

 

  • Alergie na pšeničný škrob 

 


 

Náš věrnostní program a slevy:

 
Degustační balíček - sleva 250,- Kč na první objednávku!
 

Objednáváte poprvé a chcete naše produkty nejprve vyzkoušet? Vložte do svého košíku Degustační balíček. Platí pouze pro první objednávku.

 
 

Za každý nákup Vám přidáme 10% z ceny objednávky do Vašeho Měšce. Tyto peníze si můžete postupně šetřit anebo uplatnit jako slevu na příští nákup. Nevztahuje se na cenu dopravy a platí pouze pro koncové zákazníky.

 
 

Pět dárků za jeden nákup? U nás ano! Stačí nakoupit za více než 1 500,- Kč bez DPH a vybrat si 5 dárků do košíku! Platí pro všechny zákazníky.

 
 
Neprodali jste všechno? U nás si můžete vyměnit až 5 produktů s prošlou dobou minimální použitelnosti za jiné v podobné hodnotě. Platí pro všechny naše obchodní partnery.